Siréna - Kiera Cass


Dívka plná tajemství. Kluk jejích snů. Mezi nimi... Oceán.

PŮVODNÍ NÁZEV: The Siren
PŘEKLADATEL/KA: Jindra Horynová
ŽÁNR: Fantasy, Dívčí romány
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK VYDÁNÍ (v ČR): 2017
POČET STRAN: 304
VAZBA: Pevná (hardback) s přebalem

Děj:

Kahlen pluje se svými rodiči na lodi. Jeden večer se přižene hrozná bouře. Zvuk bouře ale překrývá něco krásného, jakási píseň. Lidé začnou skákat přes palubu do moře, kde jim plíce naplní voda a oni utonou. Kahlen skončí také ve vodě, ale není omámena krásným zpěvem sirén a prosí o život. Oceán se rozhodne ji vyslyšet. Pokud mu bude 100 let sloužit jako siréna, bude žít. Zoufalá Kahlen přislíbí svou službu a přidá se k sirénám.



Můj názor na knihu:

O 80 let později je s ostatními sirénami, které vnímá jako sestry, v Miami. Ostatní si užívají života. Nesmí sice promluvit, protože každý, kdo uslyší hlas sirény, se vrhne do hlubin oceánu. I tak se ale pohybují mezi studenty a žijí normální studentský život, pouze jednou za půl roku musejí sloužit Oceánu.

Kahlen se ale bojí navazovat kontakty, a tak většinu čas tráví doma nebo v knihovně. Jednou si k ní v knihovně přisedne Akinli. Kahlen předstírá, že je němá a doufá, že ho to odradí. To se však (překvapivě) nestane. Bohužel pro Akinliho, po několika společně strávených chvilkách, které si oba užívají, se Kahlen rozhodne odjet. Má pro to své důvody. Oceán jim zakazuje mít jakýkoliv vztah, musejí patřit pouze jemu.

V celkem dlouhém časovém úseku se pak Kahlen společně s Akinlim setkávají. Vždy tam je alespoň rok pauza, což mě přivádělo k šílenství! Naštěstí nebyl podrobně popisován každý den, pouze zajímavé události, takže čtenáři to nepřijde dlouhé. Konec není, bůh ví jak překvapivý. Ale to, co mu předchází je skvěle napsané a napínavé. Jelikož to není první knížka od této autorky, vím, že občas zabije mou oblíbenou postavu (ano, mluvím o První...). O to více jsem se o některé bála.

Děj po celou dobu příjemně ubíhá a ani na chvilku nestagnuje. Téměř otcovský vztah Oceánu k jeho sirénám mi místy přišel hodně divný až zvrácený. Nevím, jestli to je kvůli mému chápání dvojsmyslů, nebo to opravdu bylo na hraně.




Akinliho nejde nemilovat. Hodný, milý, chytrý, přátelský, téměř dokonalý. Kahlen jednou řekla, že není bezchybný, ale právě ty chyby na něm miluje. Docela by mě zajímalo, o jaké chyby šlo, protože za celou dobu autorka u Akinliho neuvedla ani jednu, nebo jsem si jich nevšimla.

Ostatní sirény měly také vlastní příběh, který byl více či méně nastíněn. Nejvíce času se věnovalo Padmě. Nejmladší ze sirén. Její otec ji bil a do služeb Oceánu se dostala, protože ji chtěl otec utopit.

Každá ze sirén byla jiná. Elizabeth si ráda užívala, chodila nakupovat, do klubů a často střídala partnery. Miako byla umělecky založená, i když si občas ráda vyrazila s Elizabeth, většinu času strávila u malířského plátna a jejím snem bylo otevřít si vlastní galerii. Kahlen byla typický introvert. Tichá a ráda trávila čas sama nebo s Oceánem. I přes zásadní rozdíly si vždy pomáhaly a měly se rády.

Po dočtení jsem uvažovala, jestli bych se chtěla stát sirénou. Pokud by bylo na výběr mezi smrtí a službou Oceánu, stala bych se sirénou. Ne, že bych si užívala smrt jiných, na druhou stranu vím, že by se tím nic nezměnilo, ti lidé by zemřeli i beze mě. A nechávat si číst myšlenky Oceánem... na to bych si snad zvykla. A co vy, vadilo by vám stát se sirénou?



Shrnutí:
Stejně jako každá knížka od Kiery se velmi dobře čte. Nemůžu říct, že by její knížky překypovaly originalitou, ale ví, jak psát poutavě a tím si mě vždy získá. Její knížky se strašně špatně odkládají a těším se na Korunu a Šťastně až navěky.

Jako odpočinkovou knížku na dovolenou doporučuji, je to nenáročné, zábavné čtení.

Obálka:
Jako vždy nádherná. K tomu není co dodat.



Obálky jiných zemí:
Ani jedna z nich není špatná. Mně osobně se nejvíce líbí první, ale ta originální, kterou máme i my, se mi zdá stejně nejhezčí.






Hodnocení knihy:


Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.