Dcera - Kiera Cass

35 nápadníků, jedna princezna, nová selekce začíná



PŮVODNÍ NÁZEV: The Heir
PŘEKLADATEL/KA: Jana Montorio Doležalová
ŽÁNR: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež, Dívčí romány
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK VYDÁNÍ ( v ČR ): 2016
POČET STRAN: 320
VAZBA: Pevná (hardback) s přebalem




Můj názor na knihu:

Dcera je volným pokračováním trilogie Selekce. Než se mi knížka dostala do rukou, byla jsem od ní odrazována hromadou záporných recenzí, kde se psalo o tom, jak je Eadlyn nesnesitelná, a že je ještě horší než America v Elitě. To mě docela vyděsilo, protože jak všichni víme, America byla v Elitě doslova na zabití.

Nakonec to nebylo tak hrozné a Eadlyn se mi líbila možná ještě více než America. Její postava je založena na tom, že k sobě nechce nikoho pustit. Má pocit, že kdyby se někomu otevřela a pustila si ho k tělu oslabilo by ji to, což si nemohla jako budoucí královna dovolit. Od jiného osudu, klidného života v paláci, ji dělilo pouhých sedm minut. Pochází totiž z dvojčat a její bratr Ahren se narodil právě o sedm minut později.
„Pokud se vůbec někdy vdám, šance na to, že půjde o vášnivou a nehynoucí lásku, jsou mizivé. Láska jen nabourává obranný štít a to si nemůžu dovolit.

Během své vlády král Maxon se svojí manželkou Americou postupně zrušili systém kast. Bohužel lidé se s tím stále nesžili. Ti, kteří pocházejí z nižší kasty, mají problémy se sehnáním práce, protože bývalí členové vyšších kast na ně stále pohlížejí jako na něco horšího. Vznikají nepokoje, Ilea se sice zbavila rebelů, ale tentokrát se téměř všichni obyvatelé začali bouřit proti monarchii. Vzpoury se stále stupňují a tak je potřeba aby se lidé 'zabavili'. Klid byl po každé významné události týkající se královské rodiny jako je narození nového potomka. Král proto přišel s nápadem uspořádat pro Eadlyn selekci, během které by se snažili vymyslet jak nepokoje utlumit.


Eadlyn náhodně vylosuje uchazeče, kteří se sjedou do paláce. Nemyslete si, že všichni za cílem okouzlit Eadlyn. Někteří ji berou jako 'vedlejší výhru', jde jim hlavně o moc nebo peníze. Do selekce se dostane i syn Marilee, Kile, kterého Eadlyn nemohla vystát. Žili spolu v paláci už od dětství, ale nikdy si k sobě nenašli cestu.

Tady bych se na chvíli pozastavila. Opravdu se mi líbilo, že America na své přítelkyně ze selekce nezanevřela a Marilee I bývalá služka Americy, Lucy, stále žijí v paláci. O jejich životě se dozvídáme celkem dost. Rozhodně víc, než o životě Americy a Maxona, tam víme jen, že se mají stále rádi. To bylo trochu zklamaní, protože se tam dala jejich minulost a průběh rušení kast určitě nějak zakomponovat, třeba nějakým vyprávěním? Působilo by to určitě lépe.

Opět jsem měla stejný problém, jména. Jmen bylo hodně , a i když se Eadlyn více setkávala se zhruba sedmi, jejich jména se mi stejně pletla, hlavně Burke a Baden. Dále tam byl milý Henri se svým tlumočníkem Erikem, který byl Eadlyn nejednou oporou. Eadlyn se s nimi moc nemazlila a hned na začátku udělala něco nečekaného, vyházela asi polovinu uchazečů, protože někteří se chovali nevhodně, nebo jí zkrátka nebyli sympatičtí a ona chtěla svému lidu dokázat, že selekci bere opravdu vážně. Přikládám úryvek právě z obrovského vyřazování:
„Blakely, že ano?“
„An...“ Hlas se mu zlomil, tak to zkusil znovu. „Ano, Vaše Výsosti.“
„Při našem prvním setkání jste mi neustále civěl na prsa.“ Zbledl, jako by si snad doopravdy myslel, že si toho nikdo nevšiml. „Až budete odcházet, nezapomeňte si mě dobře prohlédnout i zezadu.“

Shrnutí:

Jako celá původní trilogie je i Dcera napsána opravdu čtivě. Stále se něco děje a každá kapitola končí tak zajímavě, že máte chuť se hned pustit do další. Tento způsob jak zjistit, co se odehrává na druhé straně selekce, je určitě lepším, než muset číst ten samý děj z pohledu Maxona.

Celkem mě mrzí, že je to opět roztahané do tří dílů... Samozřejmě, děje se tam hodně věcí, ale myslím, že by se to dalo zkrátit. Také bych ocenila více popisu o tom, jak probíhalo zrušení kast, protože na to jsem se těšila. Tady se zkrátka posuneme do budoucnosti. Opět se řeší obdobné problémy, kdy už se nebouří rebelové, ale rovnou celá země. Autorka má velké štěstí, že píše opravdu čtivě, protože jinak bych knížku možná i odložila.

Obálka:

Obálku považuji za jednu z nejhezčích. Vypadá neskutečně dobře a já jsem ráda, že jsem si jí koupila domů. Ostatní díly jsem si totiž vypůjčila, nebo četla na čtečce.
Obálky v jiných zemích jsou stejné, takže tuto část dnes přeskočíme.

Hodnocení knihy:




Knížkou jsem byla vážně nadšená a hned po přečtení bych jí dala pět hvězdiček. Při psaní recenze jsem si ale začala uvědomovat, že podobnost se Selekci je celkem velká, a i když máme úplně odlišnou hlavní hrdinku a pohled s druhé strany selekce, nepřineslo to příliš nových informací, proto ty čtyři hvězdičky.



Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.