Jackaby - William Ritter


Vyšetřování nevysvětlených jevů? Bánčí, troll, duch a kachna?!? Vítejte ve světě R. F. Jackabyho a HLAVNĚ nezírejte na žábu!



PŮVODNÍ NÁZEV: Jackaby
PŘEKLADATEL/KA: Vratislav Kadlec
NAKLADATELSTVÍ: Host
POČET STRAN: 276
VAZBA: pevná



Anotace:

Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlitelné jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého - což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie - s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea - vytrvale popírá.



Můj názor na knihu:

Už po přečtení prvních řádků, kde stálo: Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora WHO a Sherlocka Holmese. jsem věděla, že knihu musím mít. Na seriál Doctor WHO jsem nedávno začala koukat a naprosto jsem mu propadla.

Do příběhu jsme doslova vhozeni, a až později se dozvídáme další informace o životě Abigail, který je opravdu zajímavý. Abigail hned po připlutí do Nové Anglie začne hledat práci, ovšem nikde ji nechtějí vzít. Když už byla zoufalá, protože nevěděla, kde vezme peníze ani kde bude spát, uviděla na zemi papír. Byla to nabídka práce na asistenta vyšetřovací služby a na konci bylo napsáno: Nezírejte na žábu. Abigail to sice přišlo podivné, ale potřebovala práci a tak se vydala na adresu, kde by měl sídlit pan Jackaby.



Při vstupu do domu uviděla terárium se žábou. Žába ji zaujala, a tak na ni začala doslova zírat. Žába začala vypouštět nějaký plyn, kvůli kterému se Abigail i s Jackabym - který po chvíli přiběhl - začali dusit. Jackaby odvedl Abigail ven a spěchal pryč, už tady mi přišel hodně zmatený, ale Abigail se vydala za ním a vysvětlovala mu, jak viděla inzerát, a že by o tu práci opravdu stála. Abigail s Jackabym se dostanou na místo, kde proběhla brutální vražda. Evidentně tam nejsou policií vítaní, ale oba se díky svému důvtipu dostanou k tělu, které je rozpáráno a chybí mu značné množství krve.


Potom už se jedná o vyšetřování, máme tam ještě pár vražd a do toho se nám míchají nadpřirozené bytosti, které se motají nejen kolem vraždy, ale i v Jackabyho domě.

Když už jsem nakousla ty nadpřirozené bytosti, měla bych zmínit ducha a kačera žijící u Jackabyho. Ano, kačer je tak trochu nadpřirozená bytost, je to totiž bývalý asistent pana Jackabyho, který byl omylem přeměněn v kačera. A protože se cítí víc jako kačer než jako člověk, ve své podobě chce zůstat.


Shrnutí:


Příběh je opravdu zajímavý, ale vzhledem k tomu, že je to úvodní díl do této série, je tam hodně popisu. Doufám, že další díl se bude více zabývat právě Jackabym, protože tomu se v knížce nedostávalo tolik prostoru, kolik by si zasloužil, a tak úplně nevynikl jeho humor, jeho podivné chování a ten klid za téměř každé situace. Jinak se mi ale knížka moc líbila a těším se na další díl.

Moc se mi líbilo, že tu KONEČNĚ, i když je to YA, nebyl milostný trojúhelník. Jistě byl tu nějaký ten náznak, protože hlavní postavou je mladá dívka, ale nijak extra se to tu neřešilo, za což jsem byla neskutečně ráda. 


Postavy:

Abigail Rooková - Slečna, které nechybí odhodlání všem dokázat, že ona to zvládne, ať už jde o cokoliv. 

R. F. Jackaby - Podivín, u kterého nikdy nevíte, co udělá. Nosí podivné oblečení a neustále má nacpané kapsy (pro někoho) hromadou zbytečností. Bohužel, jak už jsem psala, tu neměl tolik prostoru, tak snad ve druhém díle.


Obálka:

Obálka je naprosto dokonalá. Není to možná Selekce, ale naživo vypadá ta modrá ještě úžasněji. Obálka má u mě určitě 5 z 5-ti.





Hodnocení knihy:


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.